Deserturi/ Retete

Prăjitură cu ciocolată Rigo Jancsi

Știu că este sezonul de primăvară pentru cozonaci, însă eu mi-am propus să rup ritmul și numărul lor cu o prăjitură cu multă ciocolată (așa cum visam să fac de mult timp, dar tot amânam). Nu de alta, dar toată lumea în jurul meu cocea cozonaci, iar eu mă uitam cu jind la cum mă așteaptă cărțile de rețete pe rafturi. Așa am ajuns la prăjitura cu mousse Rigo Jancsi, o rețetă ungurească preluată din Tava: Eastern European Baking and Desserts from Romania & Beyond, care nu ne-a dezamăgit așteptările.

Prăjitură cu ciocolată Rigo Jancsi

Ingredients

  • Blat
  • 4 ouă medii, separate
  • 100g zahăr pudră
  • 1 lingură de miere
  • 20g amidon de porumb
  • 2 linguri de cacao
  • Mousse de ciocolată
  • 500ml smântână pentru frișcă
  • 300g ciocolată neagră (75-85% cacao)
  • 25g zahăr
  • 35 - 100g cacao în funcție de cât de amară vreți să iasă
  • 4 linguri de Amaretto (opțional)
  • 30g afine/vișine în alcool

Instructions

1

Preîncălziți cuptorul la 190°C (fără ventilator).

2

Ungeți și tapetați o tavă de copt de 18 x 24 x 6 cm

3

Pregătiți crema de mousse prin încălzirea ușoară a smântânii pentru frișcă. Când ajunge la punctul de fierbere (fără să dea în clocot), puneți ciocolata tocată și zahărul în cratiță și lăsați nemișcat 3-4 minute.

4

Se amestecă ulterior până se obține o consistență omogenă, apoi se adaugă pudra de cacao și amaretto, dacă se folosește. Se pune la frigider în timp ce se pregătesc blaturile.

5

Pentru blat, bateți gălbenușurile de ou cu jumătate din cantitatea de zahăr și mierea până când se triplează volumul și compoziția se deschide la culoare.

6

Într-un castron separat, bateți albușurile de ou cu restul de zahăr până la obținerea unei bezele cu vârfuri tari.

7

Încorporați amestecul în gălbenușurile de ou, apoi cerneți amidonul împreună cu cacaua. Se amestecă cu grijă până când ingredientele sunt bine combinate.

8

Se pune jumătate din amestec în tava de copt pregătită, încorporând ușor bulele de bezea care mai sunt vizibile. Se uniformizează partea superioară cu o paletă sau cu dosul unei linguri și se coace timp de 10 minute. Scoateți din cuptor și ridicați prăjitura cu hârtia de copt pe un grătar sau pe o tavă pentru a se răci.

9

Tapetați din nou tava și repetați cu aluatul rămas. Întoarceți ambele blaturi și desprindeți ușor hârtia de copt. Asigurați-vă că s-au răcit complet înainte de a începe asamblarea prăjiturii.

10

Când umplutura de mousse este rece și închegată (atenție, procesul de închegare dureaza 1-2 ore), mixați-o 1-2 minute.

11

Tapetați aceeași tavă de copt cu folie alimentară (folie de plastic).

12

Așezați primul blat în tavă și întindeți uniform umplutura de mousse în care adăugați, din loc în loc, dacă vreți, afinele sau vișinele în alcool.

13

Așezați al doilea blat deasupra, apăsând ușor.

14

Se lasă să se întărească în frigider timp de cel puțin 2 ore.

15

Când sunteți gata de servire, scoateți prăjitura din tava de copt, pudrați cu pudră de cacao sau zahăr pudră, tăiați marginile și tăiați în 8 porții generoase sau 16 mini porții. Pentru că este o prăjitură foarte ciocolătoasă și nu foarte ușoară, puteți servi alături de fructe proaspete. Eu am folosit zmeură, dar se pot alătura căpșuni, afine, mure.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply