Ca toată lumea, am crezut că 2021 nu va mai fi pandemic, așa că tot ce nu am reușit să facem în 2020 am reprogramat. Nu a fost chiar așa, pentru că anul trecut s-a dovedit chiar mai prost decât precedentul. Însă, am reușit să bifăm o vacanță amânată, să ne plimbăm cu avioane jumătate goale deasupra Europei și să ne bucurăm de câteva experiențe gourmet chiar și în România.

Povestesc puțin mai jos despre ele:
- #Firedining sau prima noastră experiență într-un restaurant inclus în Michelin Guide – Elemento Restaurante, Porto
Portugalia a fost destinația pentru care am cumpărat bilete în ianuarie 2020, înainte ca virusul să ajungă în Europa, când nici nu credeam că vom trăi tot ce a urmat și ne făceam cu totul și cu totul alte planuri. Ar fi trebuit să plecăm în august, dar pentru că totul era aproape închis atât în Porto, cât și în Lisabona am mutat pentru iunie 2021. A fost o pre-vacanță de miere având în vedere că la puțin timp după vacanță ne-am căsătorit. Fiind înainte de un eveniment atât de important pentru noi doi, dar și o vacanță amânată un an, pe care o așteptam de doi aproape, am decis să nu ne refuzăm nimic – nici măcar experiențele gourmet, una dintre ele la un restaurant inclus în Michelin Guide din Porto – Elemento Restaurante
Ce ne-a impresionat? Totul era gătit pe foc de lemente, în fața ta, dacă aveai norocul să stai la bar, așa cum am avut noi. 😛

Nu am optat pentru meniul de degustare clasic, dar ne-am asigurat că încercăm suficiente feluri din meniul à la carte.
Am început cu o porție de somon care credeam că vine într-o porție muuullltt mai mică (fiind luat de la categoria de starters). Dacă nu ești amator de carne mai puțin gătită sau de somon afumat (foarte des întâlnit la noi), atunci nu e pentru tine. Piesa centrală, adică somonul filet afumat era găsit foarte puțin pe margini, fiind mai degrabă crud pe interior. Însă nouă ne-a plăcut, ba chiar ne-a depășit așteptările și cantitativ și din punctul de vedere al gustului.
La main course, eu am optat pentru rață (sunt fan rață, probabil și pentru că nu mănânc foarte des), iar George o vită maturată timp de 36 de zile.



Și pentru că nu poți pleca dintr-un astfel de restaurant fără desert, am încercat și două deserturi. La mine, a fost, bineînțeles cu ciocolată alături de o cremă de ou și cardamon, iar la George cu lămâie, mousse de iaurt și bezea. Evident că le-am gustat pe amândouă.


Concluzia? Cea mai frumoasă cină a vacanței noastre.
2. Casa Terra, Făgăraș
Acest restaurant este un #must dacă se întâmplă să ajungeți la Făgăraș. Iar dacă sunteți în apropiere, credeți-mă, merită drumul și experiența. Noi am mers special acolo într-o escapadă în care eram cazați la Brașov.

Dana Graura, proprietar și chef, se va asigura că plecați cu o experiență culinară remarcabilă, care merită repetată și împărtășită cu cei din jur.
Noi am încercat rața (din nou :-D) și o plăcintă mai grea, dar super gustoasă. Atmosfera boemă îți prelungește șederea și bucuria acolo, cel puțin eu așa am simțit.


3. NOUA bucătărie românească, București
Și mai aproape de casă, am încercat în octombrie, un restaurant din București unde gusturile românești sunt reinterpretate într-o manieră… futuristă aș îndrăzni să spun. Am mers pe meniul de degustare de la acel moment care s-a dovedit foarte interesant.



Cine a spus că savarina nu poate fi și sărată? Chef Darty de la NOUA n-a spus asta niciodată, așa că iată-ne gustând din această savarină reinterpretată.

Dar burrata dintr-o brânză locală ați încercat? Ei bine, noi da și țin să vă mărturisesc faptul că a fost partea mea favorită a cinei.

Iar experiența a continuat cu un păstrăv la grătar la main și s-a încheiat cu un desert cu totul și cu totul inedit (căruia am uitat să îi fac poză). Cert este că avea o cantitate impresionantă de leuștean care îl făcea mai greu de dus. Una peste alta, a fost memorabil, altfel nu aș mai povesti. 😛

Dacă ați reușit să ajungeți la finalul acestui articol fără să fiți înfometați, vă felicit! Mai am un lucru să vă spun: mai este un ingredient secret pe care l-a avut fiecare dintre aceste cine – compania potrivită. 🙂 Fără aceasta, niciuna dintre experiențe nu ar fi fost frumoasă.
No Comments